Till församlingarna i Uppsala Kristna Råd

Ekumeniska fristadsgruppen i Uppsala [EFGU] bildades för 25 år sedan. Medlemmar är kyrkor och församlingar och enskilda personer i Uppsala, som ger stöd åt människor som sökt asyl i Sverige undan förföljelse och outhärdliga levnadsvillkor.

EFGUs verksamhet är ideell. Den vilar på en grundsyn enligt vilken varje människa har rätt till en fredad plats med möjligheter att leva ett värdigt liv på den jord som är Guds egendom och som alla folk har att förvalta under etiskt ansvar.

Oftast söker flyktingar hjälp hos EFGU när de fått avslag på sin asylansökan och själva vet att de inte kan återvända till sitt ursprungsland.

Det finns personer som kommer från länder där rättssystemet inte fungerar, eller där släkten inte accepterar ens val av livspartner, eller där ens religiösa tillhörighet betraktas som förräderi. Det finns människor som har lämnat en religion som de fötts till, men har funnit en ny hemvist i en kristen gemenskap i Sverige. Att återvända till ursprungslandet efter avslag på asylansökan upplevs då som omöjligt.

EFGU undersöker i dessa fall om det finns omständigheter som inte har beaktats tidigare eller om det har kommit fram något nytt, som kan ge rätt att få uppehållstillstånd i Sverige. Under åren har många uppehållstillstånd beviljats efter insatser från EFGU. Det visar att vår verksamhet bidrar till rättssäkerheten i Sverige.

Finns det goda skäl för att anta att uppehållstillstånd borde beviljas, får flyktingen stöd av EFGU. I september 2015 var 51 personer, därav 21 barn, aktuella hos EFGU. Av dessa fick 31 personer ekonomiskt stöd av EFGU.

För att klara stödet till flyktingarna behöver EFGU ha ett någorlunda jämnt inflöde av pengar. Därför vädjar vi till församlingarna att hjälpa oss.

Det kan församlingar göra på flera sätt t.ex:

  • Ta upp kollekt till EFGU vid gudstjänster eller i ”kollektomaten” där det finns en sådan
  • Diskutera församlingens möjlighet att stödja enskilda flyktingar med pengar till husrum eller uppehälle
  • Ta emot flyktingar i gemenskapen i församlingens gudstjänster och andra aktiviteter och i sina hem.

För EFGU genom Bo Nyund, ordförande samt Sverker Nilsson, vice ordförande.

Ekumeniska fristadsgruppens plusgiro 24 69 28-6

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.